wordpress dark mode

WordPress Dark Mode: gun je ogen welverdiende rust.

Zoals velen van ons, werk ik ook regelmatig nog een paar uurtjes in de avond. Of ik bezoek websites of webshops. In veel gevallen doe je dat dan op je mobiele telefoon of tablet, met weinig licht beschikbaar. En dan kan een “lichte” web applicatie nogal fel en niet prettig leesbaar overkomen. Daarom is er Dark Mode uitgevonden.

Wat is Dark Mode (donkere modus)?

Dark mode is een donkere modus ofwel donkere weergave van een digitaal product zoals een app, website of besturingssysteem. Je vind Dark Mode al enige tijd op besturingssystemen zoals Windows en Mac, maar ook op Android en iOS. Zo kan je bijvoorbeeld je telefoon op Dark Mode instellen en mijn Google applicaties schakelen na een bepaald tijdstip over naar Dark Mode. Nu alle “grote jongens” het aanbieden, zie je de Dark Mode optie ook steeds vaker verschijnen op kleinere websites.

Dark Mode voor WordPress

Er zijn verschillende opties als je met Dark Mode aan de slag wilt.

  1. Je kan het enkel voor bezoekers van je website aanbieden. Je kan dan bijvoorbeeld een knop aanbieden die bezoekers manueel kunnen omzetten voor Dark mode of vanaf een vast tijdstip de website automatisch tonen in Dark mode.
  2. Je kan enkel voor jezelf Dark Mode gebruiken in de WordPress backend ofwel de beheer omgeving. Indien je veel aan je website werkt in de avond in donkere omstandigheden, kan dat handig zijn.
  3. Je kan beide vormen van Dark mode support inzetten.

Dark Mode aan de voorkant (frontend) van je WordPress website

Je kan een Dark Mode versie van jouw website aan de bezoekers van jouw website door een WordPress plugin te installeren. Die Dark Mode versie is dan geoptimaliseerd voor gebruik in het donker. Een leuke feature natuurlijk, maar waarom zou je dat doen?

  • Verbetering van de gebruikservaring, dus een positieve associatie met jouw website.
  • Langer verblijf op jouw website of webshop. Instagram en Facebook hebben niet voor niets al enige tijd Dark Mode toegevoegd. Zij hebben belang bij zo lang mogelijke bezoeken. Dark Mode is een van de zaken die daaraan kan bijdragen. Een langer verblijf kan op haar beurt weer leiden tot hogere betrokkenheid en meer conversies.
Dark mode voorbeeld op mobiele telefoon

Voor wie is website Dark Mode interessant?

  • Voor iedere website eigenaar die veel bezoekers heeft, met name wanneer deze bezoekers in de avond op je website komen
  • Als blijkt dat je bezoekers in de avond gemiddeld eerder je website verlaten of minder kopen (let op dat je niet te snel conclusies trekt, bezoekers kunnen om tientallen redenen afhaken). Enig vooronderzoek is zeker op zijn plaats, met name wanneer je bijvoorbeeld kiest voor automatische inschakeling van Dark Mode vanaf een bepaalde tijdstip. Biedt ook altijd een optie aan bezoekers om Dark Mode weer uit te kunnen schakelen.
  • Blogs: schrijf je een weblog? Dan kan WordPress Dark Mode zeker een interessante optie zijn want blogs worden relatief veel gelezen in het donker.

Dark mode in webbrowsers

Ik hoor soms: ik hoef geen Dark Mode versie aan te bieden aan mijn bezoekers, want als ze dat wensen, kunnen ze de Dark Mode in de browser activeren. Dat klopt. Het lastige is hieraan is dat je in dat geval bent overgeleverd aan hoe de browser (add-on) heeft besloten dat jouw website er volgens hen in Dark Mode uit zou moeten zien. Dat levert vaak niet het optimale resultaat, waardoor je soms juist een minder goede gebruikerservaring creëert. Precies het tegenovergestelde van je doelstelling dus. Het meest optimale resultaat bereik je door een WordPress dark mode plugin te installeren en natuurlijk goed te configureren.

Hoe voeg je dark mode toe aan je WordPress website?

Je kan diverse paden volgen: in sommige gevallen is het al beschikbaar in je WordPress Theme. Het is de moeite dat even te controleren. Echter, ook al is het aanwezig in je Thema, het is dan vaak wel beperkt. Wij werken bijvoorbeeld standaard met het Kadence Theme, waarin een Dark Mode optie is verwerkt. Echter, die versie is niet altijd voldoende. Daarom werken we liever met de WP Dark Mode plugin, en dan wel de betaalde (professional) versie. De WP Dark Mode plugin biedt onder andere in de gratis versie:

  • Zwevende button voor schakelen Licht / Donker
  • Standaard Dark Mode inschakelen
  • Schakelaar in het menu toevoegen
  • Schakelaar aan een Widget toevoegen
  • Admin Panel WP in Dark mode (backend/beheer)

In de betaalde versie vind je ook nog een aantal interessante extra opties:

  • Dark mode automatisch inschakelen o.b.v. tijd
  • Veel meer styling opties, van bijv. de schakelaar zelf en kleurschema’s

Wil je meer weten over deze plugin, kijk dan onderstaande zeer uitgebreide tutorial. Je kan de plugin zelf installeren en configureren of dat natuurlijk door Webbaron laten doen.

Similar Posts