Chat GPT – Wat kan ik ermee?

Je kan er niet meer omheen. We zullen steeds vaker AI applicaties gaan gebruiken, zowel prive als zakelijk. Maar wat kan je er nou allemaal mee? Vandaag begin ik bij de belangrijkste AI toepassing van dit moment: ChatGPT. ChatGPT is inmiddels door zijn/haar kinderjaren (zeer kort in de techno wereld) en is here to stay. Dit zal een artikel zijn dat ik regelmatig ga proberen te updaten, aangezien de gehele ChatGPT omgeving zich nog behoorlijk snel ontwikkelt.

Update 21-5-2023: Er is nu ook een ChatGPT iOS app Sorry, helaas voor Android is deze nog niet beschikbaar. En direct een waarschuwing, er zijn diverse (onofficiële) ChatGPT websites die beweren software te bieden voor ChatGPT, daaronder bevinden zich ook die malware bevatten. Even je virusscanner op scherp zetten dus voordat je deze gaat bezoeken…

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een afkorting voor Chat (Generative Pre-trained Transformer) en is ontwikkeld door het bedrijf Open AI. In feite is het een chat programma dat op basis van een geavanceerd neuraal netwerkmodel in staat is te converseren. Ofwel: antwoord te geven op jouw vraag. Maar dan wel complexe (en lange) antwoorden op complexe vragen, en wel op een vrij menselijke manier. Dat kan het doen op basis van een enorme dataset, die is verzameld uit alle informatie van het internet. ChatGPT kan verschillende toepassingen dienen, zoals taalvertaling, vraag-antwoord en samenvatting van tekst.

Afbeelding van Chat-GPT startscherm

Wat kan je doen met Chat GPT?

De mogelijkheden van Chat GPT zijn divers en sommige toepassingen zijn praktischer dan andere. Zo kan je bijvoorbeeld een Sinterklaasgedicht laten schrijven of zelfs een song componeren. Wanneer we deze zaken buiten beschouwing laten en meer kijken naar de praktische waarde voor (online) bedrijfs activiteiten, kan je denken aan:

 • Vraag en antwoord, zoals je wellicht ook wel bij Google doet. Het resultaat zal dan wel anders worden gepresenteerd in de vorm van een concreet antwoord, terwijl je bij Google nog de resultaten zal moeten doorspitten.
 • Opdracht geven voor een vertaling van een tekst
 • Opdracht geven voor het schrijven van een tekst op basis van vooraf ingegeven kernwoorden
 • Opdracht geven om een tekst samen te vatten of the corrigeren
 • Schrijf programma code of optimaliseer bestaande code
 • Schrijf een SEO titel en SEO description voor pagina https://voorbeeld.be/product-naam

Een voorbeeld van Chat GPT voor online marketing:

Als je meta tags voor pagina’s moet schrijven, kan dat een omslachtig werkje zijn. Chat GPT kan daarbij van dienst zijn, zoals hieronder:

voorbeeld van chatGPT vraag

Het grappige van Chat GPT is dat iedere keer dat je een opdracht geeft, je daarna de mogelijkheid krijgt het antwoord opnieuw te laten genereren. Zo kan je dus kiezen uit diverse unieke antwoorden.

voorbeeld van chatGPT vraag 2

En wat helemaal mooi is, dat je met Chat GPT antwoorden op vragen die je eerder hebt gesteld kan laten combineren, bijvoorbeeld als volgt:

voorbeeld van chatGPT gecombineerd antwoord van 2 vragen

Voordelen van Chat GPT

Komende weken/maanden zal ik zeker meer mogelijkheden exploreren van Chat GPT (en andere AI toepassingen). Voorlopig kom ik tot de volgende voordelen van Chat GPT (binnen mijn vakgebied):

 • Voor eenvoudige taken werkt Chat GPT fantastisch. Je vraagt en je krijgt een concreet antwoord.
 • Het is gratis
 • Chat GPT kan je zeer snel op het goede spoor zetten, snel samenvattingen bouwen. Het is dan ook zeer geschikt voor het maken van korte uittreksels of “analyses”. Pas wel op die niet altijd zomaar voor waar aan te nemen.

Nadelen van Chat GPT

 • Chat GPT is up-to-date (getraind) tot september 2021. Alle informatie die daarna is verschenen, wordt niet meegenomen in de antwoorden. Ofwel: de kans is zeker aanwezig dat de informatie niet actueel is.
 • Als het druk is, ga je de wachtrij in. Ik heb het zelf nog niet vaak meegemaakt overigens. Om dit te voorkomen kan je wel voor Chat GPT plus kiezen (ongeveer € 20,- per maand).
 • Informatie is gebaseerd op diverse bronnen die, anders dan met “echte” journalistieke informatie, door niemand geverifieerd of gevalideerd is.

Voorlopig oordeel

Net als iedere tool, heeft ChatGPT zijn voor- en nadelen. Maar 1 ding is duidelijk: het is een absolute game changer en ik raad iedereen aan om in ieder geval kennis te maken, want dat ChatGPT en soortelijke AI applicaties steeds belangrijker zullen worden, dat is zeker. Ik beschouw ChatGPT (en andere AI toepassingen) op dit moment min of meer als een assistent die mijn (eenvoudige) taken zeker lichter en leuker maken om te doen. Sinds versie 4 zijn de antwoorden ook aanmerkelijk beter dan in eerdere versies. Dus voor vraag-antwoord situaties is het echt een verademing, ten opzichte van bijvoorbeeld Google zoekresultaten. Wanneer het gaat om meer creatieve- en complexe antwoorden is de output gelimiteerd en bovendien moet je er rekening mee houden dat antwoorden gebaseerd zijn op datasets, geen menselijke gedachtengang of echte logische gevolgtrekking.

Binnenkort meer over ChatGPT en WordPress Plugins.