De top 10 WordPress statistieken van 2022

WordPress is het content management systeem (CMS) waarin Webbaron al haar websites bouwt. Het bestaat al geruime tijd (sinds 2003) en heeft sindsdien een flinke transformatie ondergaan van een blogging systeem naar een volwassen CMS. Op dit moment en al sinds enige jaren staat het bovenaan het lijstje van meest gebruikte CMS’en ter wereld. Nu WordPress 2 bijna decennia bestaat is dat een mooi moment om de top 10 statistieken te delen (bron: W3techs).

43,2 % van alle websites wereldwijd draait op WordPress

Dat is op zichzelf al een enorm hoog aantal, maar nog belangrijker is dat dit aandeel in 2021 groeide met 39,5%. Ter vergelijking: Wix wordt slechts op 2% van de websites gebruikt.

Jaarlijkse groei van 12%

Sinds 2013 is het gebruik van WordPress ieder jaar gegroeid met gemiddeld 12% per jaar.

65,3% van alle websites met een CMS draait op WordPress

Wanneer enkel naar de websites wordt gekeken die ook werkelijk een CMS gebruiken voor het beheer van de websites (een kleinere groep dus), is het aandeel van WordPress nog een stuk hoger. In dat geval is bijna 2 van de 3 websites een WordPress website.

20% van de WordPress websites gebruikt Woocommerce

WooCommerce is een WordPress plugin voor het realiseren van webshops. Het is overigens zeker niet de enige plugin die daarvoor gebruikt kan worden, maar wel veruit de meest populaire. Daarmee kunnen we stellen dat minimaal 1 op de 5 WP websites een webshop is of in ieder geval de functionaliteit bevat.

Er zijn bijna 60.000 gratis plugins beschikbaar via WordPress.org

Een van de grootste krachten van WordPress is de grote beschikbaarheid aan plugins, waarmee de standaard functionaliteit op vele manieren kan worden uitgebreid. En dat voor de fractie van de prijs van een geheel nieuwe ontwikkeling uiteraard. Ook wij maken uiteraard gebruik van zowel gratis- als betaalde plugins.

Yoast SEO plugin heeft de meeste actieve installaties

De Yoast zoekmachine optimalisatie plugin heeft de meeste actieve installaties (circa 5 miljoen) met een 5 sterren beoordeling, ofwel is de meest populaire plugin. En het mooie van deze plugin is dat deze van Nederlandse makelij is. De oprichter van Yoast is namelijk niemand minder dan Joost de Valk. De oorspronkelijke naam van de plugin was anders en de NL naam Joost verkoopt internationaal minder goed, dus Yoast was een uitstekend gekozen optie.

Er zijn bijna 9.000 gratis Thema’s beschikbaar voor WordPress

Wanneer je, met name voor privé- of hobby matig, op zoek bent naar een gratis lay-out, dan zit je bij WordPress goed.

In totaal meer dan 31.000 Thema’s beschikbaar

Mocht je tussen de gratis Thema’s niets vinden, dan kan je altijd nog een premium Thema kopen.

Wordfence heeft 18,5 miljard wachtwoord aanvallen geregistreerd

In enkel de 1e helft van 2021 heeft Wordfence (veiligheids plugin & organisatie) ruim 18,5 miljard “brute force” aanvallen op wachtwoord toegang geregistreerd. Bij dit type aanval wordt toegang geprobeerd te verkrijgen door een algoritme dat systematisch en massaal woordcombinaties in te vullen op de login van de website.

90% van alle WordPress “kwetsbaarheden” komen voort uit plugins

Omdat vrijwel alle WordPress websites plugins gebruiken, worden deze ook regelmatig potentieel doelwit van hackers. Het is dan ook belangrijk om deze goed up-to date te houden, zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit van de website. Bij Webbaron voeren we deze updates regelmatig en pro-actief uit.

Similar Posts